• Yakup Bedirhan Menteşe

DÜNYAYI YOK ETMENİN YOLLARI 101: NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR

En son güncellendiği tarih: 6 Kas 2020

Dünyamızda her geçen gün binlerce hayvanın nesli tükenme potansiyeli artmaktadır. Nesli tükenen ve tükenmekte olan hayvan türlerinden bahsedeceğiz. Hayvan türleri neden yok olma tehlikesindedir? Bunun gibi sorulara cevap olmak ve sizlerin de bu konuda bilinçli olmanız için yazdığımız yazımızı hep birlikte okuyalım…



Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Küresel ısınma, kaçak avlanma ve doğadaki yaşam alanlarının giderek küçülmesi sebebiyle birçok hayvan türü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Çoğu araştırmalarda biyoçeşitliliğin korunmadığı ve nesli tükenen hayvanların hızla çoğalması sonucunda nesli tükenecek sıradaki canlı türünün İnsan olduğunu belirtiyor.

Doğa ve gezegen araştırmalarında canlı yaşamını tehdit eden ana faktörler, Habitat kaybı ve bozulması, Türlerin aşırı tüketimi, Kirlilik, İstilacı türler ve Hastalıklar ve İklim Değişikliği olduğu belirtildi.

Yayınlanan inceleme raporlarında koruma alanlarının genişletilmesi, adil kaynak yönetimi, mali akışların yine yönlendirilmesi (finans kurumlarının kömüre değil sürdürülebilir enerjiye yatırım yapması gibi), üretim ve tüketim için kuvvetli piyasalar oluşturulması, enerji ve besin sistemlerinin dönüştürülmesiyle bu gidişatın daha doğru taraflara çevrilebileceğine dikkati çekti.



Nesli Tükenmekte Olan 10 Canlı Türü


1. Amur Parsı (Leoparı)

Bilimsel adı: Panthera pardus orientalis

Korunma durumu: Kritik Tehlikede

Boy: Erkek: 64 – 78 cm (Omuzdan)

Yaşam süresi: 10 – 15 yıl (Doğada)

Kütle: Erkek: 32 – 48 kg, Dişi: 25 – 42 kg

Uzunluk: Erkek: 1,1 – 1,4 m, Dişi: 73 – 110 cm


İnsanlar genellikle Afrika savanlarındaki leoparları düşünür, ancak Rusya'nın Uzak Doğu'sunda nadir bir tür, türlerin yayılışının en kuzey bölümünü oluşturan ılıman ormanlardaki yaşama uyum sağlamıştır. Diğer leoparlara benzer şekilde, Amur leoparı saatte 97 km hıza kadar koşabilir. Bu inanılmaz hayvanın yatay olarak 6 metreden fazla ve dikey olarak 3 metreye kadar sıçradığı bildirildi.

Amur leoparı yalnızdır. Çevik ayaklı ve güçlü, diğer avcılar tarafından alınmamaları için bitmemiş öldürmeleri taşır ve gizler. Bazı erkeklerin çiftleştikten sonra dişilerin yanında kaldığı ve hatta yavruların yetiştirilmesine yardımcı olabileceği bildirilmiştir. Birkaç erkek bazen bir dişi takip eder ve onun için kavga eder. 10-15 yıl ve 20 yıla kadar esaret altında yaşarlar. Amur leoparı ayrıca Uzak Doğu leoparı, Mançurya leoparı veya Kore leoparı olarak da bilinir.


2. Siyah Gergedan

Bilimsel adı: Diceros bicornis

Korunma durumu: Kritik Tehlikede (Soyu Artan) Encyclopedia of Life

Kütle: 800 – 1.400 kg (Yetişkin)

Yaşam süresi: 35 – 50 yıl

Boy: 1,3 – 1,8 m (Yetişkin, Omuzdan)

Besin zinciri basamağı: Otobur Encyclopedia of Life

Gebelik süresi: 15 – 16 ay


Siyah gergedanlar, iki Afrika gergedanı türünden daha küçük olanıdır. Beyaz ve siyah gergedanlar arasındaki en önemli fark, çengelli üst dudaklarıdır. Bu onları kare dudaklı beyaz gergedandan ayırır. Siyah gergedanlar otlayanlardan ziyade tarayıcılardır ve sivri dudakları çalılardan ve ağaçlardan yapraklarla beslenmelerine yardımcı olur. İki boynuzları ve bazen de üçüncü bir küçük arka boynuzları vardır.

Siyah gergedan popülasyonları 20 önemli ölçüde düştü inci Avrupa avcılar ve yerleşimciler elinde yüzyıl. 1960 ile 1995 yılları arasında, siyah gergedan sayıları %98'lik bir düşüşle 2.500'ün altına düştü. O zamandan beri, türler yok olmanın eşiğinden muazzam bir geri dönüş yaptı. Afrika'daki ısrarlı koruma çabaları sayesinde, kara gergedan sayıları 20 yıl önceki en düşük seviyelerinden bugün yaklaşık 5.600'e iki katına çıktı. Bununla birlikte, siyah gergedan hala kritik olarak tehlike altında kabul ediliyor ve sayıları bir zamanlar olduğunun bir kısmına kadar çıkarmak ve orada kalmasını sağlamak için çok fazla çalışma var. Yaban hayatı suçları- bu durumda, kaçak avlanma ve gergedan boynuzunun karaborsa kaçakçılığı- türlerin başına bela olmaya ve iyileşmesini tehdit etmeye devam ediyor.


3. Borneo Orangutanı

Bilimsel adı: Pongo pygmaeus

Korunma durumu: Tehlikede (Soyu Azalan)

Üst sınıf: Orangutan

Yaşam süresi: 35 – 45 yıl (Doğada)

Kütle: Erkek: 50 – 100 kg (Yetişkin, Doğada), Dişi: 30 – 50 kg (Yetişkin, Doğada)

Boy: Erkek: 1,2 – 1,4 m (Yetişkin, Doğada), Dişi: 100 – 120 cm (Yetişkin, Doğada)


Borneo orangutan popülasyonları son 60 yılda %50'den fazla azaldı ve türün habitatları son 20 yılda en az %55 oranında azaldı. Borneo orangutanı görünüş olarak Sumatra orangutanından farklıdır, daha geniş bir yüz ve daha kısa sakalı ve ayrıca biraz daha koyu renklidir. Her biri adanın farklı yerlerinde bulunan üç alt tür tanınır:

Kuzeybatı Borneo orangutanları en çok tehdit altındaki alttürdür. Yaşam alanı ağaç kesimi ve avlanmadan ciddi şekilde etkilenmiştir ve yaklaşık 1.500 kişi kalmıştır. Bölgedeki birçok habitat parçası küçük ve parçalıdır.

Kuzeydoğu Borneo orangutanları en küçük boyuttadır ve Sabah ve Doğu Kalimantan'da Mahakam Nehri'ne kadar bulunur. Orta Borneo orangutanları, en az 35.000 bireyle en çok hayvana sahip alttürdür.


4. Cross River Gorili

Bilimsel Ad: Goril Goril Diehli

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: 200 ila 300 Kişi

Yükseklik: İki Ayak Üzerinde Dururken 1.30 ila 1.55 Metre

Ağırlık: 200 Kg'a Kadar


Batı gorilinin bu alt türü, görünüşte daha çok sayıdaki batı ova goriline çok benzer, ancak kafatası ve diş boyutlarında ince farklılıklar bulunabilir. Cross River gorilleri, gorilin topraklarına tecavüz eden ve ormanları kereste için temizleyen ve tarım ve hayvancılık için tarlalar yaratan birçok insanın yaşadığı bir bölgede yaşıyor. Kaçak avlanma ormanlarda da gerçekleşiyor ve bu gorillerin birkaçının bile kaybedilmesi, bu kadar küçük bir popülasyon üzerinde zararlı bir etkiye sahip.

Bu hayvanları koruma çabaları, onları barındıran ormanların güvenliğini sağlamaya odaklanmıştır. Bu konuda oldukça çok çalışan topluluklar ve oluşumlar Kamerun ve Nijerya hükümetleriyle birlikte çalışarak bu iki ülkenin sınırını kapsayan Cross River gorilleri için bir koruma alanı oluşturdu.


5. Doğu Ova Gorili

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: Bilinmiyor

Bilimsel Ad: Goril Beringei Graueri

Yükseklik: İki Ayak Üzerinde Dururken 1.30 ila 1.55 Metre

Ağırlık: 200 Kg'a Kadar


Grauer'in gorili olarak da bilinen doğu ova gorili, dört goril alt türünün en büyüğüdür. Tıknaz vücudu, iri elleri ve kısa ağzı ile diğer gorillerden ayrılır. Büyüklüğüne rağmen doğu ova gorilleri, tıpkı diğer goril alt türleri gibi, çoğunlukla meyve ve diğer otsu malzemelerle yaşarlar.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yıllarca süren iç karışıklık hem doğu ova gorilini hem de dağ gorilini olumsuz etkiledi. Doğu ova gorilleri, doğu DKC'deki ova tropik yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Son 50 yılda menzili 8.100 mil kareden bugün yaklaşık 4.600 mil kareye düştü. Bu alt tür artık tarihsel aralığının yalnızca %13'ünü kaplayabilir. 1990'ların ortalarında yaklaşık 17.000 doğu ova gorili vardı, ancak bilim adamları nüfusun o zamandan beri %50'den fazla azaldığını tahmin ediyor. Bölgedeki şiddet nedeniyle yıllardır hayvanların doğru bir şekilde hesaplanması imkansızdı.

Huzursuzluk boyunca goriller, korunan doğu ova gorillerinin en büyük nüfusuna ev sahipliği yapan Kahuzi-Biega Ulusal Parkı'nda bile kaçak avlanmaya karşı savunmasız kaldılar. İsyancılar ve kaçak avcılar parkı işgal etti ve insanlar yasadışı mayınlar kurdu. Ancak, bu konudaki oluşumlar ve diğer kuruluşların yardımıyla, park personeli arazi üzerinde kontrolü yeniden tesis ediyor.


6. Şahin Gagalı Kaplumbağa (Hawksbills Kaplumbağa)

Durum: Kritik Tehlike Altında

Bilimsel Ad: Eretmochelys İmbricata

Ağırlık: 40 ile 70 Kg

Uzunluk: 77 ile 89 Santimetre

Habitat: Okyanuslar


Şahin gagalı kaplumbağalar (Hawksbills), dar, sivri gagalarından dolayı adlandırılır. Ayrıca, kabuklarında kenarlarda tırtıklı bir görünüm oluşturan belirgin bir örtüşen ölçek desenine sahiptirler. Bu renkli ve desenli kabuklar onları çok değerli kılar ve pazarlarda genellikle "kaplumbağa kabuğu" olarak satılır.

Şahin gagaları, ağırlıklı olarak mercan resiflerinde olmak üzere dünyanın tropikal okyanuslarında bulunur. Resifteki yarıklardan çıkarmak için dar sivri gagalarını kullanarak ağırlıklı olarak süngerlerle beslenirler, aynı zamanda deniz anemonlarını ve denizanalarını da yerler. Deniz kaplumbağaları, son 100 milyon yıldır Dünya'da var olan ve denizlerimizi gezen bir grup sürüngenin yaşayan temsilcileridir. Deniz ekosistemlerinde temel bir bağlantıdırlar ve mercan resiflerinin ve deniz çim yataklarının sağlığının korunmasına destek olurlar.


7. Cava Gergedanı

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: 60 Civarı

Bilimsel Ad: Gergedan Sondaicus

Yükseklik: 1.52 ile 1.80 Metre

Ağırlık: 900 – 2300 Kg

Uzunluk: 3 Metre civarı

Habitat: Tropikal Ormanlar


Cava gergedanları, Endonezya'daki Ujung Kulon Ulusal Parkı'nda yaşayan yaklaşık 60 birey ile beş gergedan türü arasında en fazla tehdit altında olan türler. Cava gergedanları bir zamanlar kuzeydoğu Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşıyordu. Vietnam'ın son Cava gergedanı 2010'da kaçak avlandı.

Bu tür koyu gri bir renktedir ve yaklaşık 25 cm'lik tek bir boynuza sahiptir. Derisinin, zırh kaplaması görünümü veren birkaç gevşek kıvrımı vardır. Cava gergedanı, yakın akraba olan tek boynuzlu gergedana çok benzer, ancak çok daha küçük bir kafaya ve daha az belirgin deri kıvrımlarına sahiptir.


8. Orangutan

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: Yaklaşık 104.700 (Borneo), 13.846 (Sumatra), 800 (Tapanuli)

Bilimsel Ad: Pongo Abelii, Pongo Pygmaeus

Ağırlık: 90 Kg’a Kadar


Orangutan adı Malay dilinde "orman adamı" anlamına geliyor. Orangutanlar yaşadıkları ova ormanlarında tek başına yaşarlar. Liçi, mangostan ve incir gibi yabani meyvelerle ziyafet çekerler ve ağaçlardaki deliklerden suyu bulandırırlar. Gece uyumak ve gündüz dinlenmek için bitki ağaçlarında yuva yaparlar. Yetişkin erkek orangutanlar 90 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Flanşlı erkeklerde flanş adı verilen belirgin yanak pedleri ve uzun çağrı adı verilen yüksek sesle bağırmak için kullanılan bir boğaz kesesi vardır. Flanşsız bir erkek, yetişkin bir kadına benziyor. Primatlar arasında benzersiz olan biyolojik bir fenomende, flanşsız bir erkek, henüz tam olarak anlaşılmayan nedenlerle flanşlı bir erkeğe dönüşebilir.

Borneo ve Sumatra orangutanları görünüm ve davranış bakımından biraz farklılık gösterir. Her ikisinin de kırmızımsı tüylü tüyleri varken, Sumatra orangutanlarının yüz kılları daha uzundur. Sumatra orangutanlarının Borneolu kuzenlerinden daha yakın sosyal bağlara sahip oldukları bildiriliyor. Borneo orangutanlarının ağaçlardan aşağı inip yerde dolaşma olasılığı daha yüksektir. Her iki tür de keskin nüfus düşüşleri yaşadı. Yüzyıl önce muhtemelen toplam 230.000'den fazla orangutan vardı, ancak Borneo orangutanının şu anda güncellenmiş coğrafi menzile (Tehlike Altında) ve Sumatra yaklaşık 7.500'e (Kritik Tehlike Altında) dayalı olarak yaklaşık 104.700 olduğu tahmin ediliyor.

Kasım 2017'de üçüncü bir orangutan türü açıklandı. 800'den fazla bireyin var olmadığı Tapanuli orangutan, tüm büyük maymunlar arasında en çok tehlike altında olanıdır.


9. Saola

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: Bilinmeyen

Bilimsel Ad: Pseudoryx Nghetinhensis

Yükseklik: Ortalama 84 Santimetre

Ağırlık: 77 ile 100 Kg

Habitat: Kurak Mevsimi Çok Az Olan veya Hiç Olmayan Yaprak Dökmeyen Ormanlar


Saola, Vietnam Ormancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar tarafından kuzey-orta Vietnam'da yürütülen ortak bir anket sırasında Mayıs 1992'de keşfedildi. Ekip, bir avcının evinde sıra dışı uzun, düz boynuzlu bir kafatası buldu ve bunun mucizevi bir şey bulunduğunu biliyordu. Buluntu, 50 yıldan fazla bir süredir bilimde yeni olan ilk büyük memeli ve 20. yüzyılın en muhteşem zoolojik keşiflerinden biri olduğunu kanıtladı.

Saola, 50 cm uzunluğa ulaşabilen ve hem erkeklerde hem de dişilerde bulunan keskin uçlu iki paralel boynuzla tanınır. Vietnamcada "iğ boynuzları" anlamına gelir, sığırların kuzenidirler ancak bir antilobu andırırlar. Saola'nın yüzünde çarpıcı beyaz işaretler ve namluda bölgeyi işaretlemek veya eşleri çekmek için kullanılabilecek büyük üst çene kemiği bezleri vardır. Sadece Vietnam ve Laos'taki Annamite Dağları'nda bulunurlar.


10. Sumatra Fili

Durum: Kritik Tehlike Altında

Nüfus: 2.400- 2.800

Bilimsel Ad: Elephas Maximus Sumatranus

Yükseklik: 1.52 ile 3 Metre arası

Ağırlık: Yaklaşık 5 Ton

Uzunluk: 6 Metreye Kadar

Habitat: Geniş Yapraklı Nemli Tropikal Ormanlar


Sumatra filleri çeşitli bitkilerle beslenirler ve gittikleri her yerde tohum biriktirerek sağlıklı bir orman ekosistemine katkıda bulunurlar. Ayrıca yemyeşil orman yaşam alanlarını Sumatra gergedanı, kaplan ve orangutan gibi nesli tükenmekte olan diğer türlerle ve sağlıklı bir yaşam alanında gelişen fil popülasyonundan yararlanan sayısız diğer türle paylaşırlar.




Canlıları koruma çalışmalarımız sonucu oluşturulan listelere nesli tükenmekle tehlikede olan yeni hayvanların listeye dahil edilmesi güzel bir haber. Kötü haber ise biyoçeşitliliğin azalması. Oluşturulan bu listelerde 120.000'den fazla tür var ve bunların %41'i amfibiler, %34'ü kozalaklı ağaçlar, %33'ü resif inşa eden mercanlar, %26'sı memeliler ve kuşların%14'ü dahil olmak üzere 32.000'den fazla tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tehdit altındaki türlerin yüksek oranlarına rağmen, biyoçeşitlilikteki düşüşü tersine çevirmek veya en azından durdurmak için çalışmalıyız.

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

Yakın Zamanda Eklenen Diğer Yazılar

İlgili Anahtar Kelimler

Kategoriler

#Dönüştürbeni

#Zerowaste

#Trashtag

#Sıfıratık

TohumX Blog

Hakkımızda

Yardım

Youtube